MARC CORTÉS “La digitalització ha vingut per quedar-se”

A Marc Cortés li agrada ajudara les empreses i les persones a apropar-se a la xarxa incorporant estratègies de màrqueting i comunicació Foto: JOSEP LOSADA.

 

Cava&Twitts tracta de com les xarxes socials i el món digital ens afecta en el nostre dia a dia

 

Des de fa 10 anys compagines la teva activitat professional amb la docència al departament de màrqueting d’ ESADE. Reputació personal i corporativa és el que preocupa més en la nova era d’internet?

 

Sense cap mena de dubte. La identitat digital d’una persona o d’una marca ja no és només el que diuen o fan sinó també el que els altres diuen del que fan o diuen. Quan entres a Google i poses el nom d’una persona o empresa el resultat és el que per a tu serà aquella persona (el seu bloc, els comentaris de la gent que el llegeix, el seu perfil professional) o empresa (la seva pàgina, les opinions de clients…). I això no es pot controlar, sinó que en tot cas s’ha d’escoltar i veure, en cada cas, i pensar si és necessari actuar per dir-hi coses.

La comunitat 2.0 creix. Cap a on anirà aquesta connectivitat?

 

Hi ha qui diu que tot això ens fa menys relacionals, ja que tanta informació ens aclapara i impedeix que ens puguem comunicar i que l’únic que fem és processar informació. Jo no hi estic d’acord, crec que la connectivitat ens permet tenir més recursos i informació, però també més possibilitats de relacionar-nos amb persones que tenen aficions o interessos similars als nostres.

 

Les xarxes socials es queden per sempre?

 

Segurament, les xarxes socials tal com les coneixem avui desapareixeran o canviaran, ens impliquen molt temps que sovint no tenim, però del que estic convençut és que la digitalització ha vingut per quedar-se, i per tant la nostra manera de comportar-nos també. D’aquí a un temps potser no passem, com avui, 70 minuts al dia de mitjana a les xarxes, però sí que usarem algun recurs digital per preguntar informació d’interès a altres usuaris de la xarxa (sobre una destinació turística, opinió sobre un producte o com resoldre un tràmit…).

 

I ets fundador de Cava&Twitts. En què consisteix?

 

És una trobada mensual creada fa tres anys i n’hem fet 25 edicions. Té com a objectiu crear un espai de debat a Barcelona al voltant de com les xarxes socials i el món digital ens afecta en el nostre dia a dia en diferents àmbits. Hi ha 2 o 3 convidats, el debat es porta a la xarxa també en directe i un cop acabada la taula rodona servim una copa de cava i és el moment de fer networking.

 

Quanta gent hi ha participat?

 

Més de 60 convidats i més de 3.000 assistents. Entre els convidats: l’expresident del Parlament de Catalunya Ernest Benach, l’actual president del Barça, Sandro Rosell, i l’emprenedor Pau Garcia-Milà…

 

I quins temes tracteu?

 

Des de l’impacte de les xarxes en la comunicació, passant per política 2.0, el poder de la xarxa i la moda: coolhunting, la publicitat 2.0, el tercer sector i les xarxes socials, banca 2.0 o com usar les xarxes socials per trobar pis…

 

També has escrit el llibre dedicat al ‘nanoblogging’.

 

Es tracta d’espais de molt fàcil utilització i que ens permeten estar de manera permanent connectats per poder obtenir informació (seguiment de notícies, partits de futbol, eleccions…), prescripció de productes o serveis (a través de preguntar a altres usuaris o simplement de llegir el que hi diuen). El paper del consumidor en els processos comercials ha canviat i les empreses s’han d’espavilar a adaptar-se.

 

I com treure-li partit a les noves eines?

 

En primer lloc entenent que el que és rellevant no són les eines sinó les persones. Jo crec que l’accent s’ha de posar en les persones. Facebook o Twitter no serien res sense gent. Per tant, hem d’entendre què fa que la gent sigui en aquests espais, quins temes els interessen i actuar en conseqüència.

 

Quina és la clau de futur de la xarxa?

 

El futur diuen que serà mòbil i toca desenvolupar xarxes que permetin tenir bona connexió des d’aquests dispositius i bones aplicacions per comunicar-nos des dels mòbils; vol dir que voldrem les respostes en temps real, de forma ràpida i geolocalitzada. La proposta comercial d’un restaurant, per exemple, no l’hauré de rebre a les 18 h de la tarda mentre treballo sinó a les 14 h quan surto de la feina.

Catalunya té una bona educació digital?

Crec que no. A les escoles es posen ordinadors però de manera general no es capacita els mestres per acompanyar als alumnes en el procés i aquests es veuen superats. Necessitem capacitació per poder-la entendre i usar-la en el nostre dia a dia.

 

a la vida real
Marc Cortés és soci director a RocaSalvatella, que ajuda les empreses a transformar els seus models de gestió amb el desenvolupament d’internet i la web 2.0. És MBA per ESADE i llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. Fundador també de Cava&Twitts.
de la digit@l…

Bloc: www.interactividad.org.

Twitter: 9.100 seguidors.

Facebook: 1.310 amics.

Linkedin: més de 500 contactes.

Sense comentaris

Postejar un comentari