L’Institut d’Estudis Catalans ha fet públics aquest dimecres els Premis Sant Jordi 2020, els quals distingeixen obres i investigadors de tots els àmbits de la ciència i la cultura catalanes.

Enguany, l’IEC ha concedit el Premi Prat de la Riba a la Fundació La Marató de TV3. El guardó reconeix persones, entitats o institucions que hagin contribuït decisivament amb el seu treball a estudiar, difondre o desenvolupar els valors culturals, científics o humans de les terres de llengua i cultura catalanes.

Per altra banda, ha atorgat el Premi Creu Casas ‘Dones per canviar el món’ en la modalitat A a la periodista Xantal Llavina Aguilar, per “la tasca divulgadora que duu a terme i la seva capacitat d’arribar a la societat en general i especialment al públic jove i les noies, transmetent exemples i un bon model de tecnologia entenedora i atractiva”. A més, s’ha fet una menció honorífica a Núria Castell Ariño i Maria Clara Torrens Mazzei, per les seves trajectòries professionals i la “difusió i suport a moltes generacions de noies en tecnologia”.

Per la seva part, el Premi Creu Casas en la modalitat B s’ha atorgat al grup de treball #ChicasInTech “pel seu projecte engrescador, amb una certa trajectòria i molt de futur, que pot atraure una gran quantitat de noies cap a la tecnologia”.

En total, enguany l’IEC ha lliurat més de 50 guardons per un import que supera els 172.000 euros. L’acte de lliurament s’ha suspès a causa de la pandèmia del coronavirus.

Els Premis Sant Jordi es van instituir el 1914 (són la tradició més antiga de l’IEC) i contribueixen a la finalitat de la institució de promoure la recerca científica, l’alta cultura i la llengua catalana.