FRANCESC FAJULA “Hem de prestigiar la figura de l’emprenedor”
Francesc Fajula, connectat a dreta i esquerra, al seu despatx professional de Sant Cugat Foto: JUANMA RAMOS.
“Hem organitzat viatges a Silicon Valley amb més de 200 emprenedors tecnològics. El 20% aconsegueixen desenvolupar algun acord de negoci”
Altres articles de l’autor
Més articles …
Francesc Fajula, un home lligat al món de les noves tecnologies, internet i la innovació. El futur de les empreses, en l’àmbit d’internet, cap a on va?
El futur d’internet és social i el futur del comerç és el comerç social. En poc temps veurem com tot el que passa a internet es desenvoluparà en un entorn social, sigui Facebook, Linkedin o una combinació integrada d’aquests. Tindrem un mapa sociodemogràfic amb joves natius digitals interactuant per comprar al millor preu, intercanviant opinions sobre els comerços, productes i serveis. I òbviament el comerç social serà mòbil –com ja ho són les xarxes socials– i la geolocalització jugarà un paper clau. Una altra de les revolucions són els sistemes de pagament. La tecnologia NFC (Near Field Communication), integrada als dispositius mòbils.
Com veus aquesta bombolla d’internet?
Tota revolució tecnològica ve precedida d’una bombolla. Em sembla evident que Facebook o Apple estan modificant dràsticament la manera com ens relacionem, comprem, accedim a informació o la generem…, però probablement hi hagi una hiperinflació en la valoració de qualsevol projecte que incorpori l’adjectiu “social” en la seva denominació. Bombolles a part, jo prefereixo il·lusionar-me amb l’autèntica revolució tecnològica que tot just està començant.
Catalunya a nivell d’innovació, a qui hauria de mirar?
Catalunya és reconeguda internacionalment com a terra de disseny, creativa i innovadora. Un dels factors que s’apunta com a crític en el desenvolupament d’àrees d’innovació a escala mundial (Singapur, Silicon Valley, Boston) és la capacitat que han tingut per atraure el millor talent internacional i la seva capacitat per retenir-lo. Crec que Catalunya ha de fer un esforç en aquest tema i, per això, és fonamental elevar el percentatge de població amb fluïdesa de l’anglès i millorar el prestigi social de les figures de l’emprenedor i del científic. No podem caure en el parany d’intentar replicar el model de Silicon Valley (o el de Boston) a Catalunya. Hem d’entendre els mecanismes que els han permès arribar on han arribat i adaptar-los a les nostres pròpies característiques.
Quins són els projectes pels emprenedors que esteu fent des de la Fundació Banesto?
Entre ells, fa gairebé 7 anys, vàrem llançar el primer programa de televisió a La 2 dedicat als emprenedors. Centenars d’emprenedors i empresaris varen explicar en primera persona, i de manera emotiva, la seva experiència personal en la creació d’empreses. Volíem prestigiar la figura de l’emprenedor i llançar el missatge de “tu també pots fer-ho”. Dos anys més tard, vam llançar el primer canal de televisió per internet dedicat als emprenedors EmprendedoresTV.com, amb més de tres milions i mig de vídeos vistos.
I quins són els projectes que feu a Silicon Valley i San Francisco?
Hem organitzat viatges a Silicon Valley amb més de 200 emprenedors tecnològics. Els dissenyem agendes personalitzades per a cada un d’ells i el 20% aconsegueixen desenvolupar algun tipus de negoci o d’acord amb empreses o entitats d’allà. Arran d’aquests viatges, vam identificar la necessitat per part dels emprenedors de rebre més suport si decidien instal·lar-se a Califòrnia per créixer i acabem de llançar el Spain Tech Center a San Francisco, un programa d’acceleració del negoci.
I de què es tracta?
El nostre objectiu és millorar la competitivitat de les empreses tecnològiques mitjançant la seva internacionalització a Silicon Valley, on conflueixen tant universitats de prestigi com corporacions tecnològiques mundials, xarxes d’àngels inversors i fons de capital risc, així com un ampli teixit d’empreses emergents innovadores. Addicionalment a aquestes iniciatives, també hem impulsat el projecte Imagine, juntament amb un grup d’emprenedors catalans del sector tecnològic a San Francisco.
Voleu potenciar el virus de l’emprenedoria…
Sí, amb el projecte Yuzz per a joves també volem impulsar el debat sobre l’emprenedoria a través de les xarxes socials i promoure un canvi cultural entre els joves. Ara hi tenim més de 120.000 persones interactuant contínuament!
a la vida real
Francesc Fajula és director general de la Fundació Banesto. A més, forma part de diverses iniciatives. Presideix la comissió d’atracció de talent i emprenedoria del pla estratègic metropolità de Barcelona, és membre del Social Entrepreneurship Advisory Council de l’escola de negocis INSEAD, i també és patró i membre de la comissió executiva de la Fundación Conocimiento y Desarrollo, entitat de referència en el foment de l’aportació de la universitat al desenvolupament social i econòmic.
De la digit@l…
# Facebook: 320 amics
# Linkedin: 450 contactes
# Twitter: No l’utilitzo
No Comments