JORDI ÉVOLE “Hem caigut en un gran exhibicionisme a la xarxa”

Amb les xarxes socials puc valorar el programa qualitativament però no quantitativament

Avui és Sant Jordi! Què regalaràs?

 

Regalaré una rosa i un llibre i crec que em regalaran un llibre (he demanat Tanta pasión para nada, de Julio Llamazares) i cauen com cada Sant Jordi els calçotets de la sogra!

 

Ets un dels comunicadors amb més seguidors a la xarxa. Quina relació hi mantens?

 

Només estic a Twitter. Jo al principi no hi creia, em semblava que era un lloc on només la gent hi posava gerundis: “Caminant… per…”. Ara hi tinc una relació d’amor-odi. Em sembla una eina molt immediata que ho supera tot però penso que s’ha de vigilar què hi dius, ja que a vegades la ironia no és ben interpretada. També em sembla una competició d’enginy! I ens estem convertint en molt exhibicionistes!

 

Però et serveix de mesurador.

 

Sí, he fet experiments numèrics. He deixat el programa amb l’ordinador encès per veure les piulades. Salvados amb @jordievole rep 1.500 missatges en una hora. Veig quines seqüències agraden del programa minut a minut i puc valorar qualitativament no quantitativament. He comprovat que no he tingut més audiència el dia de més missatges. Si el programa és crític amb un tema, he rebut més missatges, quan és més comercial ha tingut més audiència.

 

Però reps bons comentaris.

 

Sí, la majoria són respostes amables. En canvi, quan et posiciones en temes de futbol (Barça-Madrid) o en temes de la llengua, això és un material altament sensible.

 

Dius a la xarxa: “Per Follonero em coneixeràs i a Salvados em veuràs”.

 

El personatge d’El Follonero m’ha permès fer el que estic fent ara. Va ser una marca molt potent que sempre portaré. Ara, però, ha guanyat Salvados. Ha estat una evolució no pensada que m’ha fet arribar on volia.

 

El Follonero seria ara el seguidor anònim que pot opinar i criticar?

 

Sí, la diferència és que jo donava la cara, i a la xarxa alguns s’amaguen darrere d’identitats. Crec que algunes coses que s’han dit contra algunes persones són injustes. Un exemple, Bisbal. A la xarxa hi ha una massa especialment crítica.

 

I com veus la TDT?

 

Ha provocat una gran fragmentació i l’aportació de l’extrema dreta en alta definició! Mai havia tingut tanta presència en un període democràtic, si això… és un pas endavant? Ara veiem la TV d’una nova manera. La gent la veu, amb l’ordinador o l’Iphone a la mà. Molts trendings topics tenen a veure amb programes de TV, això vol dir que ara fem dues coses alhora i s’ha d’estudiar bé com anirà tot això…

 

T’agrada?

 

Sí, però crec que és estressant i crea mons ficticis. Ara molta gent està sola a casa amb la seva xarxa de dues-centes persones i diu: “M’ho passo millor aquí que fent una cervesa amb els amics”…, això no és gaire bo!

Piulades teves: “ZP se’n va. Guardiola ho pot fer en breu. Estic patint. Hi ha mitjans que poden quedar-se sense continguts”.

 

T’he de dir que cites molt ZP.

 

Sí? Hi ha una fama no certa. Jo no he parlat amb ZP sense una càmera al davant, i mai hem fet un dinar, però no li tinc animadversió. Crec que ha fet coses nefastes per a Catalunya i ens hem sentit enganyats per algunes de les seves paraules, però ostres… veníem d’Aznar…

 

“A 20 seguidors dels 100.000, 15.000 segons la Guàrdia Urbana”. Quants retweets aconsegueixes?

 

Alguns s’han retweetejat 2.000 vegades. Els temes més comentats són Salvados i el futbol. El retweet d’ara és el pásalo de fa uns anys.

 

De quin Salvados estàs més orgullós?

 

Del d’Euskadi amb Jesús Eguiguren, perquè va dir coses que no havia explicat mai.

 

I qui t’ha sorprès més?

 

Labordeta.

 

I els convenceu a tots.

 

Molt pocs se’n penedeixen. Malgrat ser un programa editat, i que l’edició pot ser una perversió, mai hem canviat les paraules de ningú. Fem preguntes impertinents però les hem de fer. S’ha de molestar però sense ser agre.

 

I Buenafuente…

 

[S’emociona… quan parlem de l’Andreu] És el meu papi mediàtic.

 

Què t’agradaria continuar fent?

 

M’agradaria fer una cosa més reposada sense sortir de l’estil de Salvados. Tenir més temps per treballar un tema i poder reflexionar.

 

Ets pare. El teu fill riu amb tu?

 

[Riu] No, la meva dona és molt més graciosa que jo.

 

Què és el que et fa més feliç quan acaba el dia?

 

Aquesta temporada, tenint en compte el que he viatjat, tornar a casa. M’he sentit com el torró de l’Almendro, l’alegria de tornar amb els teus!

De la digit@l…

Twitter: 130.871 seguidors.

Facebook: 166.178 seguidors.

Canal Terrat Youtube: 933.670 reproduccions.

a la vida real

Jordi Évole, Cornellà de Llobregat, 1974. Conegut com El Follonero, és periodista, humorista i guionista de televisió. Des del 2008 porta el timó de Salvados, a La Sexta, amb bona rebuda de comentaris a les xarxes socials. Una de les seves característiques personals és la humilitat.

 

ENTREVISTA

No Comments

Post a Comment