Jordi Sánchez: “Va ser horrible viure 24 dies a l’UCI. Al personal sanitari cal apujar-li el sou”

GAIREBÉ 700.000 CATALANS HAN TINGUT COVID

Com serà el món de demà en salut? Per reflexionar-hi, Xantal Llavina entrevista l’actor Jordi Sánchez, que es va contagiar de Covid i va estar 24 dies ingressat a l’UCI, des del recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau

L’actor Jordi Sánchez és un dels gairebé 700.000 catalans que han tingut la Covid. Per sort, se n’ha sortit. Sánchez explica, emocionat, com va anar: “Va ser horrible viure 24 dies en coma induït”. Reivindica també la seva primera professió, ja que abans de fer d’actor va ser infermer, i diu que al personal sanitari del país cal apujar-li el sou: “Aquest seria el millor homenatge per a ells”. També relata la gran angoixa que va viure la seva família quan ell estava en coma i ens explica: “Creia que havia mort tota la meva família”. També diu que ara el que fa amb la seva vida és comprar com més temps millor.

El doctor Bonaventura Clot, a 'Revolució 4.0'
El doctor Bonaventura Clot, a ‘Revolució 4.0’

En el debat posterior, amb vuit experts, parlem de la salut en aquesta pandèmia, que encara vivim, i ens preguntem per què hi ha hagut casos de gent que, tot i estar vacunada, ha hagut d’ingressar a l’UCI. Són casos excepcionals, o caldrà revacunar-nos l’hivern que ve? El doctor Bonaventura Clotet, un dels convidats, avança que la paraula revacunació serà protagonista a partir de setembre.

La crisi de la Covid-19 ha propulsat grans progressos en recerca i tecnologia: s’ha creat una vacuna contra el coronavirus en un temps de rècord històric, i avenços com la telemedicina ja no són avui en dia una qüestió de comoditat per al pacient, sinó també de supervivència per al mateix metge, i el 80% de les consultes es podrien resoldre sense necessitat de ser presencials gràcies a la revolució digital.

Parlem de tots aquests reptes que ens afecten a tots com a societat amb la participació a l’àgora de: el dr. Bonaventura Clotet, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias; el físic Àlex Arenas; la dra. Montserrat Bernabeu, cap de la Unitat de Dany Cerebral de l’Institut Guttmann; Gemma Via, infermera de l’Hospital de Bellvitge, i Dani Arbós, cap de Comunicació de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer, entre altres.

L’esperança de vida a l’estat espanyol, atenció!, ha baixat en gairebé un any i mig per culpa de la pandèmia, i al programa debatem com serà la salut del futur. Anem cap a un món amb més pandèmies? Tindrem una atenció més virtual? Anem cap a una medicina més personalitzada? El programa acaba fent un gran homenatge a les mateixes infermeres i infermers de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, amb un selfie sorpresa amb l’actor Jordi Sánchez, en què agraeix al personal sanitari la gran feina que fan i que han fet en aquesta inacabada pandèmia.