JORDI URBEA “Internet caducarà amb els multidispositius”

“La publicitat digital explotarà quan la sapiguem fer arribar del tot bé als mòbils”

La publicitat digital comercial per on va ara?

 

Hi hagut tres grans explosions: amb les punt com a l’any 2000, tothom feia webs; després del 2005 al 2006 van créixer les agències de comunicació per gestionar tota aquesta informació, i la tercera, la de les xarxes socials. Tothom s’hi ha abocat amb els nous consumidors.

 

On volen estar els vostres clients?

 

Als directius de les gran companyies els costa acceptar que han de canviar la seva manera de comunicar. Han de pensar on està el consumidor, es consumeixen ara més minuts de Youtube que de TV. Hi ha un target de gent jove que mira menys la TV i més els vídeos de la xarxa i les marques joves han d’apostar-hi.

 

La nova publicitat d’ara i del futur és el “one to one”?

 

Exacte. A partir d’ara podem arribar a conèixer molt el consumidor, tant el lloc on estigui com a l’hora que hi sigui, i li puc fer arribar un missatge que va relacionat amb els seus gustos. Per pertànyer al Facebook dono les meves dades i començo a dir què m’agrada. Aquesta xarxa, ho analitza i ven les dades a empreses que coincideixin amb aquesta informació. L’empresa pot dirigir-se directament a tu. Les empreses d’oci són les que més ho fan.

 

Tindrem més publicitat superpersonalitzada…

 

D’aquí a 15 anys tindrem dotze mil canals de TV, tindrem la TV connectada a internet. Com ens anunciarem llavors? Doncs, quan et connectis als dispositius deixaràs rastre del que t’agrada mirar. Per tant, la persona rebrà els anuncis que li poden interessar. Es faran mercats publicitaris de persones amb gustos semblants.

 

A part de les xarxes socials on més s’ha de fer publicitat?

 

La clau és conèixer els canals de comunicació que utilitzen les persones en qualsevol moment. I per exemple com que navegues pel carrer amb el mòbil i has mirat pàgines de moda de Mango i tu has autoritzat rebre informació, quan passis per davant d’aquesta botiga rebràs un SMS o un missatge que et dirà que et fan descompte en aquell moment. Ho sabran perquè cada vegada donarem més informació del que ens agrada i també ho faran les mateixes marques que tinguin les teves dades. Farem publicitat selectiva amb tècniques deductives.

 

I al Twitter, la publicitat arribarà?

 

Un dia hauran de començar a generar publicitat i ingressos. I cada vegada serà més important el geoposicionament. Amb Google, per exemple, saben el que mires, poden saber el que escrius en els correus electrònics, et faran les ofertes que saben que et poden interessar. I per localitzador et diran quines botigues venen uns Levis, per exemple, i fins i tot t’arribaran ofertes d’aquesta marca i a quina botiga podràs trobar un millor preu.

 

Facebook té a l’Estat espanyol més de 10 milions de persones.

 

Fer un anunci a Facebook d’un detergent no interessa a aquests més de 10 milions de persones. El que cal pensar és que si és un detergent amb el qual no fa falta que planxis les camises llavors l’has d’anunciar a gent jove, de ciutat, homes i dones solters de 25 a 38 anys del Facebook. I solters, perquè, en teoria, no tenen ganes de planxar, i segur que el detergent els podria interessar.

 

I tot ha d’anar als dispositius?

 

Per mi ha caducat la paraula internet a partir del moment en què parlem de multidispositius. Blackberry, Iphone, Ipad, ordinadors, mòbils, portàtils… Cada vegada tenim més aparells on la informació vindrà aquí, i sempre navegaré des de tot arreu. Internet es difuminarà i serà una comunicació digital entre marques i consumidors.

 

I quines xifres hi ha actualment?

 

Ara un 10% del pressupost publicitari es dedica a internet. Al Regne Unit és d’un 20% i, a França, internet té el 18% del pastís.

 

En definitiva, la publicitat digital per ser bona haurà d’estar molt a prop.

 

Caldrà apostar pel mòbil. Han explotat les xarxes socials, perquè les portem al mòbil. Crec que explotarà la publicitat digital quan sapiguem fer arribar molt bé la publicitat als mòbils.

 

I els personatges seran més marques?

 

La xarxa canvia les normes del model de negoci. Els futbolistes, per exemple, alguns tenen 6 milions de fans a les seves xarxes socials; si ells venen una samarreta, amb un nom seu i una marca seva, a la xarxa la poden comprar 1 milió de persones per 30 euros. Podrà guanyar diners venent-la per la seva banda. La publicitat serà més personalitzada que mai amb la xarxa.

 

a la vida real

Jordi Urbea fa molts anys que és en el món d’internet i la publicitat. L’any 92 va ser director comercial de Servicom. Sis anys després va muntar amb altres socis l’agència Avatar i-studios, que va ser venuda al grup de comunicació Bassat Ogilvy&Mather. Des del 2002 és director general de l’oficina d’OgilvyOne Barcelona, que engloba OgilvyInteractive i també és coordinador del màster de Màrqueting Directe i Interactiu de la Universitat Pompeu Fabra.

No Comments

Post a Comment