Niño-Becerra: “Amb la pandèmia Espanya perdrà 4 anys per tornar al 2019”

PROGRAMA A LA CARTA: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/revolucio/santiago-nino-becerra-amb-la-pandemia-espanya-perdra-4-anys-per-tornar-al-2019/video/6114296/

UN “REVOLUCIÓ 4.0” SOBRE ECONOMIA I TURISME

Com serà el món de demà en economia i turisme? Els més afectats per la pandèmia són els restaurants i els hotels. Com els recuperem? Quan s’acaba aquesta crisi econòmica de la pandèmia?

El “Revolució 4.0” s’ha preguntat com serà el món de demà en turisme i economia després de la pandèmia. Els més afectats per la pandèmia continuen sent els restaurants i els hotels? Com els recuperem? Com recuperem el turisme? Els 19 milions de turistes que venien a Catalunya cada any. Quan s’acabarà aquesta crisi econòmica de la pandèmia? Hem ajuntat en aquest nou capítol el cuiner i restaurador Nandu Jubany, l’home més optimista del món, i el catedràtic en economia Santiago Niño-Becerra, l’home més pessimista, però com diu ell, més realista, per parlar-ne.

La vacunació ens està duent al final del túnel, però encara continuen els contagis i l’economia se’n ressent. Aquest diumenge, quan veieu el programa, sabreu si sou optimistes com el Nandu. O realistes com el Santiago. La cosa no serà tan fàcil perquè veníem d’una crisi econòmica i encara tenim molts problemes a resoldre. El mateix catedràtic en Economia Santiago Niño-Becerra ens diu que “amb la pandèmia, Espanya perdrà 4 anys per tornar al 2019”, i afirma que “en moments com aquest es veu com és un país”, i Espanya és, segons ell, “un país pobre, que no ha donat les ajudes suficients als sectors més afectats”.

Mentrestant, durant el 2020 les xifres per al món de la restauració han estat terrorífiques: 85.000 establiments tancats, 70.000 milions menys de facturació… Com ho han aguantat els restauradors? Nandu Jubany, que ha viscut la crisi en pròpia pell, ens diu que: “Ens hem reinventat”, però que ara han notat en els darrers mesos d’estiu que “la gent té ganes de sortir, de gastar, de passar-s’ho bé”.

 

Nandu Jubany cuinant amb el catedràtic en Economia, Santiago Niño Becerra i Xantal Llavina
Nandu Jubany cuinant amb el catedràtic en Economia Santiago Niño-Becerra i Xantal Llavina

 

Reinventar-se. La paraula postpandèmia, també surt molt en aquest programa. Molts negocis ja ho han fet: el menjar per emportar-se que ha triomfat, canvis en l’orientació dels negocis, el mateix Jubany que s’ha posat a fer croquetes per vendre-les als supermercats. Farem una reflexió conjunta al debat amb pensaments molt interessants amb la participació a l’àgora, entre d’altres cares conegudes, de Xavi Coral, periodista de TV3, la cuinera Carme Ruscalleda, l’economista Fernando Trias de Bes, l’escriptor Iu Forn, la periodista Milagros Pérez OlivaRoger Pallarols del Gremi de Restauració de Barcelona i Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona. De moment, les previsions econòmiques del Banc d’Espanya i del Fons Monetari Internacional fan servir una paraula: creixement. Veurem després de les vacances d’aquest estiu si el creixement econòmic està sent real per a l’economia del nostre país o encara ens queden quatre anys per retornar a l’economia que teníem el 2019, abans d’aquesta pandèmia mundial, que ho ha capgirat tot.

9 experts a l'àgora de 'Revolució 4.0'
9 experts a l’àgora de “Revolució 4.0”