OLGA SAN JACINTO DIRECTORA DE GOOGLE A ESPANYA I PORTUGAL “Google no tindrà seu a Barcelona”

“La nostra missió és fer la informació accessible i útil universalment”

 

Google es va crear a Califòrnia el 1998, ara fa 13 anys, i cada dia té més de 1.000 milions de cerques, tot i que també ofereix molts altres serveis. De moment, però, sembla que a Catalunya no hi vol aterrar, segons confirma la directora de Google a Espanya i Portugal.

Vostè és una de les més antigues de l’equip d’alta direcció. Un orgull, oi?

 

Un orgull i un luxe! De veritat. Haver tingut el privilegi d’observar el desenvolupament mundial d’internet en aquests últims anys i haver pogut contribuir-hi des de la meva posició ha estat increïble. A tots els països mantenim membres de l’equip inicial i a l’Estat espanyol sóc veterana, i és tota una responsabilitat.

 

Quina tasca desenvolupa?

 

Gestiono un gran equip humà, assessoro empreses en la seva estratègia en línia i represento la companyia en fòrums.

 

Diu: “A Google es treballa molt, però has de divertir-te també; per exemple tenim el dia d’anar de superheroi”. Què vol dir?

 

El dia del superheroi o el dia del pijama són dies que fixem perquè tots els empleats anem vestits de manera diferent. El que pretenem és recordar-nos que no necessàriament hem de fer les coses com les fa la majoria. Si volem evolucionar, hem de pensar de manera diferent. Quan anem amb una disfressa a la feina, Google ens demana que pensem de manera diferent i que trobem una solució abans que ningú amb creativitat.

 

Larry Page i Sergey Brin van fundar Google. Què n’ha après?

 

Em va marcar quan Larry em va dir que, per ell, la missió de l’empresa era fer la informació accessible i útil universalment. En aquella època, havíem estat testimonis d’un gran tsunami, i va demanar que fóssim capaços de transmetre l’alerta tan ràpidament que la informació arribés a les persones que estiguessin a l’àrea de perill perquè poguessin evacuar la zona. I avui ja hem llançat Google Flu Trends, que dóna informació a autoritats sanitàries sobre possibles focus de grip A, o Google Crisi Response, que dóna suport al Japó amb un site.

 

Tenen moltes ramificacions: Google Adwords, Android, Google Maps, Gmail, Blogger, Youtube… De quines estan més orgullosos?

 

Totes fan la missió d’organitzar informació i fer-la accessible i útil. La cara visible és el cercador, però Youtube ja és el segon cercador mundial amb 35 hores de vídeo carregat per minut!, equivalent a 170.000 films en els cinemes de cada setmana!

 

Un supergegant!

 

Les dades ho diuen. Cada dia es fan més de 1.000 milions de cerques a Google. El primer dispositiu amb Android, introduït el 2008, ja té més de 170 dispositius compatibles amb Android. Oferim servei d’aplicacions Android Market a 44 països. Google Chrome té 120 milions d’usuaris. Youtube, 2 milions de visites al dia.

 

Una barbaritat! Hi ha seu de Google a Madrid. Ens agradaria tenir seu a Catalunya i a Barcelona; està prevista?

 

Pel que fa a obrir seus, Google desenvolupa la seva infraestructura en funció de les necessitats dels mercats en què opera, és a dir, en funció dels usuaris, dels anunciants, etc… En alguns països és necessari, per la seva estructura i dimensions, tenir-hi diverses oficines. A Espanya, de moment, no es preveu obrir una segona seu.

 

Una llàstima! Espero que s’ho repensin. Ara han ofert molts llocs de treball per tot el món. Com s’escullen els millors?

 

Es valora tenir més d’una titulació i no cal que el candidat hagi fet exactament la feina per a la qual se l’entrevista; busquem que tingui les habilitats necessàries. En segon lloc, si un candidat ha tingut la seva pròpia empresa i no ha tingut èxit, això no es penalitza; al contrari, reconeixem l’experiència. Busquem un gran jugador d’equip, estratègic i creatiu.

 

I doneu certa llibertat…

 

Fem iniciatives internes de motivació: els empleats poden utilitzar el 20% del seu temps en projectes d’innovació. Tenim més de 60 oficines en més de 30 països i 24.400 empleats.

 

I és cert que s’estan negociant drets per emetre partits en directe a Youtube i que Google vol crear una xarxa social?

 

Quant a les xarxes socials i el que em dius, ho sento, però som molt estrictes a l’hora de no comentar sobre especulacions o rumors, de moment.

 

Bé, llavors em pot explicar…

 

Per exemple, aquesta setmana Google ha llançat un botó per recomanar continguts. Amb Google Docs hem aconseguit grans beneficis: com que no cal imprimir, hem pogut estalviar el valor de 120 arbres amb paper!, i cada minut del dia s’escriuen 250.000 paraules a tot el món en els blocs de Blogger…

 

La publicitat a internet superarà altres suports?

 

Les empreses l’han de considerar. El component tecnològic fa targets molt concrets a escala. Però això no vol dir que ho superi tot.

 

Ha estudiat economia i tecnologies de la informació a Harvard i programes de finances; on ha après més?

 

De fet, on més he après ha estat amb els pares i la meva filla. L’esquema de valors s’aprèn a la família, i la resta és qüestió de moblar la ment adequadament!

 


De la digit@l…
# 46.000 imatges a Google.
# Facebook i més de 500 contactes a Linkedin.
# Xing i no Twitter.
a la vida real

Olga San Jacinto (Madrid), una de les directives més veteranes de Google, és des de març del 2004, la directora de la divisió de Google Espanya i Portugal. També és mentora a l’IE Business School i patrona de la Jerusalem Foundation.

Ha treballat també durant 14 anys en el sector financer, en entitats com ara Bank of New York (USA) i Abbey National Bank. Una de les seves fotos a la xarxa: ella fent conferències.

 

ENTREVISTA

Sense comentaris

Sorry, the comment form is closed at this time.