VICEPRESIDENT YAHOO A EUROPA “Yahoo vol continuar com a porta d’entrada a internet”

La crisi no ha afectat internet;és un lloc idoni per posar en pràctica la creativitat dels joves

Sembla que la xarxa no tingui límits.

 

Sí, ara hi ha 200 milions de llocs web al món i a la pràctica aquesta quantitat pot ser infinita, perquè podríem generar tots els llocs web que voldríem. I, per tant, el que cal fer és prioritzar que aquests webs siguin com més pràctics millor. A la xarxa web hi ha pocs llocs grans, però molts llocs petits, en què hi ha usuaris amb gustos determinats.

 

Per això parleu del concepte de la “cua llarga”…

 

Sí, perquè a la xarxa hi ha moltes preguntes diferents, però amb poques persones que preguntin exactament de la mateixa manera. Per això, aquesta cua s’allarga infinitament i és molt rica en diversitat. Aquest és el secret del comerç electrònic, moltes demandes i moltes ofertes diferents.

 

Actualment Yahoo disposa de serveis ben diferents; un reconegut correu electrònic, un cercador, Flickr, Yahoo Finances…

 

Sí, i també tenim un xat propi i, per exemple, un servei per resoldre preguntes, el Yahoo Answers, que també és una xarxa social molt activa. Nosaltres volem seguir sent la porta d’entrada a internet.

 

Yahoo neix el 1994 i durant anys va ser el cercador de referència, fins a l’arribada de Google. Fins a quin punt Google ha tret territori 2.0 a Yahoo?

 

Crec que són companyies diferents; Google simplement vol ser un cercador i, en canvi, nosaltres volem donar molts més serveis, volem anar més enllà. Pel que fa a marca, a màrqueting, és on hi ha més diferències entre Yahoo i Google. A hores d’ara, en llocs potents com ara l’Àsia seguim sent el número u. Crec que hi ha factors culturals a l’hora d’utilitzar un cercador o un altre. Als Estats Units, per exemple, la gent utilitza més d’un cercador alhora; en canvi això no passa a l’Estat espanyol.

 

I quin és el repte de Yahoo per conquistar casa nostra?

 

Cal convèncer la gent que és molt millor que busqui en més d’un cercador, i que no es quedi amb només una opció. És com qui té un dubte gramatical i consulta més d’un diccionari, s’han de multiplicar les respostes.

 

I en què treballeu actualment?

 

A Barcelona, per exemple, analitzem dades, som com miners: trobem conceptes a la xarxa sense saber prèviament què buscàvem. I, a partir d’allà anem, desgranant noves millores de la xarxa, el perfil dels nostres usuaris, què busquen o què volen trobar…

 

Yahoo és present en més de 20 països del món; quanta gent hi treballa al darrere?

 

Entre 12.000 i 13.000 persones hi treballen actualment i donen servei als més de 700 milions d’usuaris que té Yahoo arreu del planeta Terra.

 

L’atur és una de les xacres a casa nostra, i són molts els joves que escullen les empreses tecnològiques per al seu futur laboral. Les companyies d’internet són la feina del futur?

 

Crec que sí. La crisi no ha afectat internet i, per exemple, iniciar una nova activitat a la xarxa té un component de risc molt menys elevat que fer-ho al món real. Per tant, el món dels emprenedors ha d’estar molt lligat a la xarxa, és un lloc idoni per posar en pràctica la creativitat dels joves.

 

Les xarxes socials són un punt de referència indiscutible ara per a milers de persones. Yahoo hi seguirà apostant?

 

Sí i no. Ja tenim xarxes des de fa temps, com ara Flickr (d’imatges), que són un referent i funcionen molt bé. El que no ens podem plantejar és lluitar contra xarxes socials molt consolidades com ara Facebook i Twitter; com a màxim, podem fer futures aliances.

 

Hi ha milers d’usuaris a la xarxa, que també té els seus perills. Quins en destacaria?

 

Internet té els mateixos riscos que un altre mitjà de comunicació, amb la diferència que la xarxa és interactiva. Hi ha delinqüència digital, igual que la que hi ha al carrer. S’ha de tenir en compte el sentit comú, i no confiar-nos del tot amb la llibertat de la xarxa.

 

Fa anys que està vinculat a les noves tecnologies i també treballa com a docent. Des de quan té aquesta passió per internet?

 

Vaig ser dels primers que tenia correu electrònic a Xile, quan era estudiant d’enginyeria. Quan vaig entrar a la facultat mai havia vist un ordinador abans, i des d’un dels primers cursos per programar ordinadors aquest món em va entusiasmar. I des de l’inici vaig veure com va començar a néixer a casa meva.

 

Aquesta passió creix dia a dia?

 

I tant que sí, el món de la xarxa enganxa!

 

a la vida real

Internet ocupa el món. Els cercadors, el correu electrònic i les xarxes socials omplen les nostres vides, i darrere d’aquesta gran xarxa hi ha milers d’institucions i empreses que es dediquen a pensar el nostre futur 2.0. Una d’aquestes ments pensants és Ricardo Baeza-Yates, vicepresident de Yahoo Research a Europa, l’Orient Mitjà i l’Amèrica Llatina.

 

De la digit@l…

# Yahoo a Facebook: més de 765.000 amics

# Yahoo a Twitter: més de 445.000 seguidors

Sense comentaris

Postejar un comentari