Xantal Llavina: ”Som digitals, ens agradi o no”
Xantal Llavina (Barcelona, 1975) condueix el programa Revolució 4.0 a Catalunya Ràdio i TV3. Emprenedora i apassionada de la tecnologia, Llavina ha vist com la crisi del coronavirus avançava cinc anys la revolució digital que ja hi havia en marxa i ho ha pogut explicar al programa des del punt de vista més social en la segona temporada a la televisió, que va acabar dimarts, i ho farà a la ràdio, on va donar el tret de sortida aquest diumenge mateix. En paral·lel, Llavina acaba de publicar ‘Som Digitals’ (Profit Editorial) que, escrit abans de la crisi de la COVID-19, repassa els protagonistes de la revolució digital, plenament vigents. I és que Llavina ho té clar ”Som digitals, ens agradi o no”.
Aquesta setmana s’ha acabat la nova temporada de Revolució 4.0 a TV3. Quin balanç en fas?
Jo estic molt contenta. Volíem explicar que el coronavirus ha fet avançar cinc anys la revolució digital i com la tecnologia ens afecta socialment i de manera diferent. Ho hem explicat perquè ho hem viscut tots, no? Quan vam estar en confinament vam haver de refer el programa i vam dir: hem de parlar de la revolució digital però el coronavirus ho estava canviant tot. Tots vam haver de ser més digitals: havíem de fer videotrucades amb pares i avis que no vèiem, els polítics feien conferències usant la tecnologia, vam veure concerts a les xarxes, respiradors fets en grups de WhatsApp i en temes de salut, hem constatat el pes que tindrà la tecnologia. Amb el coronavirus, les empreses tecnològiques són les que més se n’han beneficiat del tancament. I ho vam voler explicar amb cinc temàtiques diferents. I és en molts sectors, la digitalització serà molt i molt necessària. Per això estic contenta perquè hem estat en un moment clau per explicar el coronavirus i la revolució digital. L’audiència ha anat molt bé i ens ha acompanyat.
Ja fa uns quants anys que fas el programa a la ràdio, a la televisió també has repetit temporada. Amb l’equip, us sentiu precursors d’un tema que s’ha estès gràcies a la COVID-19?
Jo soc periodista, vaig fer Empresarials i he estat sempre molt digital. Vaig començar parlant de les xarxes socials el 2010, feia una secció a El Punt Avui, després a El Periódico també feia una secció sobre start-ups tecnològiques i tot això va anar evolucionant al Revolució a la ràdio. Jo, al 2017, tenia la sensació que explicava coses que la gent no m’entenia, i en canvi, amb el coronavirus tothom ho ha entès una mica més. Els qui estavem amb món TIC ja sabem el que estava passant però m’he alegrat que arribi més massivament. La tecnologia és molt difícil d’explicar perquè és avorrida. I per la ràdio i la televisió barregem entreteniment perquè si només divulguem només arribem al públic TIC i volíem arribar a l’àvia de 80 anys i que ens entengui. A vegades em diuen que m’he generalitzat però m’he volgut obrir al gran públic. Per això, hi una barreja de personatges mediàtics i parlar, per exemple, de blockchain.
És complicat explicar aquests temes per un públic generalista?
Per tant, tindrem Revolució 4.0 per temps?
Em referia més aviat que no s’acabaran els temes per explicar…
Diumenge vas començar de nou a Catalunya Ràdio, amb novetats com ara la secció de la Carlota Pi…
Això doncs és el que recull al llibre?
Com et sents encapçalant un programa de temàtica que tradicionalment estava protagonitzat per homes?