XARXA SOCI@L XAVIER MIRÓ, FUNDADOR ICON TOUCH “Fer una aplicació costa uns 8.000 euros”
“Es triga entre un mes i mig i dos mesos a crear una aplicación per a móvil”
Sou una empresa catalana que treballa amb les últimes tendències d’aplicacions per a negocis i oci, centrats sobretot en el consumidor mòbil…
Fa més d’un any que treballem amb les aplicacions mòbils; és un mercat emergent en temps de crisi. El mòbil és l’únic aparell que si te’l deixes a casa, tot i haver caminat deu quilòmetres, tornes a buscar-lo. Nosaltres treballem per a altres empreses i fabriquem els nostres propis projectes, per a totes les plataformes: Iphone, Ipad, Android, Windows Mobile, Blackberry…
Ja n’heu dissenyat més de 100; quin és el sector que avui dia reclama més aplicacions?
Tot tipus de sectors: negocis, viatges, temps, salut, xarxes socials, administració, oci o turisme… A més, amb la peculiaritat de dissenyar-les per a diversos aparells. Ara quan parlem d’aplicacions no només són assumibles per als mòbils, sinó també per a tauletes o per a smart TV, les anomenades televisions intel·ligents i que incorporen aquest sistema d’apps, les televisions ja del present.
Cal dir que un dels èxits d‘Icon Touch ha estat dissenyar aplicacions per a ciutats, les anomenades iconcities, un sistema multiplataforma per a urbs…
Sí, i una d’aquestes aplicacions és Girona In, que és un projecte propi que permet tenir tot tipus d’informació sobre la capital gironina. Treballem des de diversos suports i el que hem volgut potenciar és l’ordre de les aplicacions; focalitzem tota la informació de la ciutat de manera gratuïta en forma de directori, però a la vegada intentant que les diverses empreses, comerços i negocis puguin interactuar amb els mateixos ciutadans. Es tracta d’un aparador virtual que ja disposa de més de 700 negocis adherits a la plataforma i amb més de 10.000 descàrregues.
I es coneix poc la cuina de les aplicacions. Quin és el procés per crear-ne una?
Hi ha aplicacions que són senzilles de crear i d’altres que requereixen un procés molt més complex. A més, cal tenir en compte que la programació d’una aplicació s’ha de fer detallada per a cadascuna de les plataformes en què es podrà utilitzar. Per crear una aplicació senzilla es triga aproximadament entre un mes i mig i dos mesos.
I són les empreses les que us demanen les aplicacions o sou vosaltres els que les oferiu?
Normalment quan treballem per a tercers ens demanen una aplicació concreta i nosaltres els guiem i els ajudem per fer-la. De vegades, hi ha problemes amb els dissenyadors de les grans empreses perquè els dissenys que ens plantegen són molt diferents dels altres suports. Dissenyar aplicacions comporta tenir en compte conceptes com ara les diverses mides de les pantalles i la gran varietat de models de mòbil que hi ha al mercat.
Parlem de preus. Si volem una aplicació que, per exemple, recapituli tots els titulars de la premsa europea, quin cost tindria?
Als Estats Units, el disseny d’una aplicació pot suposar un cost de 12.000 dòlars; en canvi, a casa nostra, estaríem parlant d’uns 8.000 euros. Aquest pressupost és inicial, perquè varia segons les hores que s’hi han dedicat i l’esforç i el desenvolupament tècnic que ha costat fer aquesta aplicació.
I en el cas que dissenyeu una aplicació pel vostre compte, sense encàrrecs, com obteniu els guanys?
En aquest cas, li adjudiquem un preu determinat de sortida i la posem a la venda en botigues com ara Apple Store i Google Play. A partir d’aquell moment, obtenim guanys segons les descàrregues que se’n fan arreu del món.
I de totes les aplicacions que heu dissenyat fins ara, de quina esteu més orgullosos?
N’hi ha una que, per les dificultats tècniques que té, ens té molt satisfets. Fins i tot ens ha felicitat un enginyer de la NASA! És Satway, una aplicació en què mitjançant el satèl·lit pots enviar missatges de text a tot el món de manera gratuïta, un Whatsapp via satèl·lit. Fins ara només estava disponible per a Iphone, però a causa de la gran demanda que hi ha hagut al mercat ara també està disponible per a Android.
A part de les aplicacions, a Icon Touch desenvolupeu i investigueu des de fa més de dos anys sobre la realitat augmentada…
Sí, i ara és moda a les fires i congressos, on les grans empreses la utilitzen per cridar l’atenció als clients i atraure gent als estands. A més, a partir d’ara, farà un salt qualitatiu gràcies a Google, que ha fabricat unes ulleres especials que comercialitzarà a partir del febrer, i amb les quals es podrà veure la realitat augmentada directament.
En acabar l’entrevista, en Xavier em comenta que busquen enginyers informàtics. Feina de futur assegurat!
a la vida real
Icon Touch és una empresa catalana dedicada a les noves tecnologies, concretament a la creació de les aplicacions per a dispositius mòbils, que han tingut molt d’èxit. Dirigida per Xavier Miró, també ajuden empreses i organitzacions a avançar dins de l’inquietant món 2.0.
De la digit@l…
#Twitter: @miroxavi
No Comments