Yoani Sánchez, blocaire cubana més seguida i premiada

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article

 

“Els cubans ens sentim cecs en les xarxes socials”

A Cuba només un 10% de la població té accés a internet

 

Yoani Sánchez ha estat guardonada amb nombrosos premis i distincions: premi Ortega i Gasset de periodisme el 2008, la revista Time la va seleccionar el 2008 entre les cent persones més influents del món, i la cadena nord-americana CNN entre els vint millors blocs del món. Yoani Sánchez defensa que a Cuba són necessaris certs canvis polítics i econòmics perquè els seus ciutadans puguin disposar de més benestar material i sobretot de llibertat d’expressió.

 

Quin és l’accés actual que tenen els ciutadans a Cuba?

 

Molt limitat, segons estadístiques oficials, un 11% de la població només. Però no és real, molta gent d’aquesta enquesta té un ús limitat només a intranet a la xarxa. Accedir al ciberespai com a cubà és bastant impossible i més si tens una opinió crítica, com la meva, amb el govern.

 


S’ha destacat la teva activitat en la promoció de la blocosfera alternativa cubana i per la teva denúncia de la violació dels Drets Humans. Quantes represàlies has patit?

 

Moltes, tinc el rècord de negatives de sortides de viatge, fins a 18 negatives en 4 anys. Per exemple, no estic a la Fira del Llibre de Miami perquè el meu país no em deixa sortir, com a represàlia per expressar-me lliurement i ser crítica. He patit persecucions i intervenen el meu telèfon. No vaig poder recollir un dels premis a la Universitat de Columbia, que em feia moltíssima il·lusió. Em sento condemnada a la immobilitat insular.

 

I per exemple a Twitter, tu no pots interactuar com nosaltres, oi?

 

Pels piuladors alternatius és difícil interactuar en les xarxes socials. Jo no veig mai les mencions que em fan, no puc respondre, ni puc veure les tendències ni del que es parla, com ho feu vosaltres! Lamentablement utilitzo un sistema de SMS, via mòbil, per poder piular a la xarxa i expressar-me, i gràcies a la gent bona que m’envia els enllaços d’internet de les entrevistes que em fan arreu del món, les puc penjar. Els cubans ens sentim com cecs en les xarxes socials. M’afecta no poder accedir a la web i posar una antena per poder veure altres canals de televisió, que no siguin els oficials.

 

Michelle Obama i Hillary Clinton han parlat de tu en el lliurament, en absència teva, del Premi Internacional a les Dones de Coratge.

 

Van dir que he continuat endavant tot i ser perseguida pel govern cubà, explicant les històries que altres no poden explicar.

 

Yoani Sánchez és vista per una part important de la població com una lluitadora per la llibertat d’expressió, mentre que els partidaris de la Revolució Cubana són molt crítics amb tu. El diari Granma, diari oficial del govern cubà, t’ha acusat de ser un “instrument mediàtic” del Grup PRISA.

 

A mi m’han dit de tot, però he après a viure amb l’insult i jo vull que al final es despenalitzi la discrepància del país en què visc. El govern cubà no vol reconèixer que hi ha ciutadans que volem canviar les coses i que totes les opinions siguin escoltades. Ens converteixen en persones radioactives socialment.

 

Tens relacions amb algun membre del govern cubà?

 

No, no en tinc cap. La setmana passada es va parlar de mi perquè la filla del president cubà, Raúl Castro, s’ha fet Twitter, i quan em vaig assabentar li vaig escriure. Mariela Castro ens va dir que érem nosaltres uns “paràsits menyspreables”. Jo li vaig dir que espero un dia poder parlar amb ella tranquil·lament del futur del meu país.

Creus en les grans revolucions d’internet que hem vist en altres països? A Cuba seria possible?

 

Aquí una revolució cibernètica és molt difícil ara mateix, anem molt lents amb el tema de la xarxa. Des del 2008, fa molt poc, només tenim la possibilitat de poder tenir telefonia mòbil. Ara mateix la veig poc probable, però d’aquí a 5 anys, internet per a Cuba serà molt important. Alguns inquiets com jo intentarem escurçar aquest temps.

 

T’agradaria viure en un altre lloc Yoani?

 

Molts amics m’ho han recomanat, però no estic interessada en la nacionalitat espanyola. Crec molt en la meva lluita personal del meu país i no vull marxar. I això és el que molesta al govern cubà, com diuen ells: “Enemic que marxa és per ells un pont de plata”. I som incòmodes els que continuem lluitant per aquesta illa.

 

Yoani Sánchez va participar com a conferenciant, via internet sempre, en el Freedom Forum d’Oslo. Es tracta d’un congrés organitzat per la Human Rights Foundation que se celebra anualment a la capital noruega, amb participació de personalitats mundials que destaquen en la defensa dels Drets Humans com el premi Nobel de la Pau i expresident de Polònia Lech Walesa, el fundador de Wikipedia Jimmy Wales, Julian Assange i Garry Kasparov. Yoani Sánchez va ser l’única conferenciant que no hi va poder assistir en persona.

 

De la vida digit@l… # 178.000 seguidors a Twitter #
El seu bloc GENERACIÓN Y: www.desdecuba.com/generacion y
A la real Yoani Sánchez és una de les blocaires cubanes més seguides i premiades.

Filòloga i periodista cubana, resident a la mateixa Havana. És seguida per tot el món gràcies al seu bloc Generación Y, on fa una descripció crítica i certa de la realitat de Cuba. El seu bloc està traduït a disset idiomes i té 14 milions de visites al mes.

No Comments

Post a Comment